Skip links
Inhoud

Geroosterde wijting met knoflooksaus

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 wijtingfilets
  • 2 bollen knoflook
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 2 courgettes
  • 150 ml melk
  • zwarte peper, versgemalen
  • 2 theelepels chilipoeder

Voorbereiding saus

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd van de bovenkant van de knoflookbollen een kapje af. Zet de bollen naast elkaar in een klein ovenschaaltje, strooi de tijm erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Rooster de bollen knoflook in de oven in 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn. Halveer de courgettes in de lengte, schaaf ze met een kaasschaaf in lange, smalle en niet te dunne linten en verdeel ze over een bakplaat. Neem de knoflook uit de oven en schenk de olie over de courgette. Rooster de courgette in de oven in 15-20 minuten gaar en bruin. Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een steelpan. Schenk de melk erbij en pureer de teentjes met een staafmixer tot een fijne saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bereiding wijting

Wrijf de wijtingfilets in met zout en chilipoeder en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de vis in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten. Verwarm de knoflooksaus al roerende. Schep de courgettelinten op warme borden en leg de wijtingfilets erop. Schep er wat  knoflooksaus over en geef de rest er apart bij.

Serveertip!

Lekker met tomaten gevuld met rijst: hol 4 vleestomaten uit. Snijd het uitholsel klein en meng het met 200 g rijst, 1 eetlepel tijmblaadjes, 1 eetlepel geraspte citroenschil, zout en versgemalen peper. Schep dit in de tomaten en zet ze naast elkaar in een niet te grote pan. Schenk 250 ml bouillon in de tomaten en op de bodem van de pan. Stoof de tomaten met rijst in 20-30 minuten heel zachtjes gaar.







Snelkoppelingen